W kubku, filiżance, czarce lub miseczce; z mlekiem, cukrem lub solo – sposobów i rytuałów picia herbaty jest naprawdę wiele. Od 1657 roku, kiedy to Anglicy poznali herbatę, na Wyspach narodziło się wiele rytuałów związanych z piciem herbaty. Najpopularniejszy to „five o clock” – towarzyskie picie herbaty o piątej po południu. Z kolei w Azji szczególną  uwagę przywiązuje się już do samego parzenia herbaty. Najbardziej rozpowszechniony japoński ceremoniał parzenia herbaty ma już ponad pięciowiekową tradycję i wciąż jest obecny w życiu Japończyków. W Polsce zwyczaj picia herbaty został rozpowszechniony dopiero w wieku XIX. Dzisiaj jednak pijamy herbatę często i chętnie. Odpowiednio dobrana i wypijana w rozsądnych ilościach herbata może przynieść korzyści dla zdrowia. Wybrałyśmy więc dla was trzy herbaty, które polecamy nie tylko ze względu na smakowe doznania, ale także na ich dobroczynny wpływ na organizm.

ZIELONA HERBATA

Zielonej herbacie przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych, wśród których najpopularniejszą są: zmniejszenie ryzyka zachorowań na choroby serca, a także niektóre odmiany nowotworów. Według najnowszych badań regularne picie zielonej herbaty może także wpływać korzystnie na pracę mózgu i hamować rozwój choroby Alzheimera. Zawiera przeciwutleniacze, mikroelementy i witaminy, więc wpływa też korzystnie na wygląd naszej skóry. Polecana jest także wszystkim, którzy chcą stracić kilka zbędnych kilogramów.

CZERWONA HERBATA

To właśnie czerwoną herbatę poleca się jako głównego sprzymierzeńca w odchudzaniu. Działa ona bowiem dobroczynnie na nasz układ trawienny – reguluje przemianę materii, przyspiesza metabolizm, ułatwia przemianę tłuszczy w energię. Ponadto czerwona herbata obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi. Mniej znanym działaniem czerwonej herbaty jest ochrona zębów przed próchnicą, dzięki zawartości licznych związków mineralnych i mikroelementów (np. wapnia i fosforu).

YERBA MATE

Jej działanie pobudzające jest podobne do działania kawy. Yerba mate pomaga pokonać zmęczenie fizyczne i psychiczne, przynosząc przy tym jednak korzystny wpływ na nasz organizm. Zawiera polifenole, dzięki czemu ma silne działanie przeciwutleniające i odmładzające. Ceniona jest także za działanie przeciwzapalne, pozytywny wpływ na układ odpornościowy i trawienny oraz jako pomoc w walce z alergiami.