Składniki aktywne w produktach marki BLEUET

Olej z czarnuszki (Nigella Sativa Seed Oil)
 – Łagodzi powstałe podrażnienia oraz chroni naskórek przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Stosowany już w czasach starożytnych był nazywany „złotem faraonów”. Posiada liczne nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy. Zawiera również witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze
Ekstrakt z kwiatów chabra bławatka (Centaurea Cyanus Flower Extract) – Roślina zawiera głównie flawonoidy, w tym antocyjany i sole mineralne. Występuje powszechnie w Europie. Ekstrakt z chabra bławatka zawiera dobroczynne pektyny, które tworząc niewidoczny film na zewnętrznej warstwie naskórka zapobiegają dalszemu procesowi wysuszenia i odwodnienia. Właściwości chabra bławatka są bardzo szerokie od delikatnego rozjaśniania cery, zapobieganiu odwodnieniu skóry, po działanie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie.
Ekstrakt z pączków brzozowych (Betula Alba Leaf Extract) – ułatwiająca gojenie ropiejących ran, działająca ściągająco, antyseptycznie i dezynfekująco. Polecana przy tłustej, zanieczyszczonej skórze. Hamuje rozwój bakterii trądzikowych, a najistotniejsze działanie wykazuje w leczeniu chorób dermatologicznych
Ekstrakt z kwiatów Maku Polnego (Papaver Rhoeas Petal Extract) – posiada właściwości odżywcze, zmiękczające, nawilżające oraz łagodzące. Zwiększa odporność na zewnętrzne czynniki drażniące poprawiając ogólny wygląd i kondycję skóry. Kojący krem redukuje zaczerwienienia i łagodzi podrażnienia w pielęgnacji delikatnej cery naczyniowej. Wykazuje działanie regenerujące oraz wzmacniające kruche naczynia krwionośne.
Glukozyd ketonu malinowego (Raspberry Ketonne Glucoside) – jest czynnikiem rozjaśniającym, skuteczniejszym w działaniu niż arbutyna. Badania naukowe dowodzą, że skutecznie obniża poziom tlenku azotu w organizmie, a także hamuje melanogenezę – tworzenie zmian pigmentacyjnych w skórze. Pomaga w niwelowaniu przebarwień posłonecznych, potrądzikowych, spowodowanych czynnikami hormonalnymi, fizycznymi oraz hiperpigmentacji wynikającej z reakcji alergicznej.
Ekstrakt z bawełny (Gossypium Herbaceum /Cotton/ Seed Extract) – Ekstrakt z nasion wykorzystywany jest dzięki bogactwu węglowodanów i protein. Te aktywne substancje są odpowiedzialne za działanie kondycjonujące i zmiękczające. Zapobiega zmarszczkom i przebarwieniom, stanowi znakomitą ochronę skóry w ekstremalnych warunkach atmosferycznych.

Pozostałe składniki kremów Bleuet

Woda (Aqua)
 
– oczyszczona i odsolona woda to naturalna podstawa wszystkich produktów kosmetycznych
Trójgliceryd kaprylowo – kaprynowy (Caprylic/Capric Triglyceride) – ten emolient poprawia konsystencję preparatu. Stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film). Posiada pośrednie działanie nawilżające poprzez zapobieganiu nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Przyczynia się do zmiękczenia skóry i włosów, poprawia ich kondycje.
Olivem 1000 (Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate) – Jest to nowoczesny, łagodny emulgator posiadający certyfikat EcoCertu przez co jest dopuszczony do stosowania jako emulgator kosmetyków ekologicznych. Wytwarzany z oliwy z oliwek. Znakomicie łączy składniki kremu, a jednocześnie pielęgnuje naszą skórę, nawilża i chroni przed niekorzystnym wpływem czynników środowiskowych.
Gliceryna (Glycerin) – jest jednym z najczęściej używanych produktów do wyrobów kosmetycznych. Jest alkoholem cukrowym. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, łagodzi podrażnienia i koi skórę. Silnie wygładza i regeneruje oraz poprawia elastyczność i jędrność naszej skóry. W kosmetyku pełni również ważną funkcję wspomagania konserwacji masy kosmetycznej przez co zapobiega krystalizacji i wysychaniu produktu.
Mirystynian izopropylu (Isopropyl Myristate) - działaniem w preparacie kosmetycznym przypomina wcześniejszy emolient: Caprylic/Capric Triglyceride. Również posiada pośrednie działanie nawilżające, jednak jego głównym zadaniem jest zmniejszenie lepienia i tłustości kosmetyku, przez co aplikacja kosmetyków jest dużo łatwiejsza – daje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu .
Olej arganowy (Argania Spinosa Kernel Oil) – Olej pochodzący z orzechów drzewa arganowego. W kosmetyce używa się olejek produkowany z nieprażonych nasion. Ma działanie wzmacniające skórę, włosy i paznokcie. Nawilża i chroni skórę. Posiada właściwości antyoksydacyjne dzięki czemu regeneruje i działa przeciwstarzeniowo.
Masło Shea (BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER) – Naturalny tłuszcz otrzymywany w procesie tłoczenia z orzeszków drzewa masłowego. Stanowi naturalną ochronę przed promieniami UV oraz sprawia, że skóra staje się gładka i miękka. Nadaje połysk i wykazuje działanie regenerujące.
Mieszania estrów kwasów z oleju kokosowego (Coco-Caprylate/Caprate) – Działanie nawilżające i chroniące naskórek. Tworzy warstwę okluzyjną przez co przyczynia się do utrzymania wilgoci w skórze.
Wosk pszczeli (Cera Alba) – wosk produkowany przez pszczoły, chroni i troszczy się o szczególnie wrażliwe części skóry nawilżając je i regenerując. W produkcie kosmetyczny chroni go przed rozwarstwianiem i przedłuża jego trwałość.
Mieszanina alkoholu cetylowego i stearynowego (CETEARYL ALCOHOL) – poprawia lepkość kosmetyku oraz jego rozprowadzanie na skórze. Zawdzięcza działanie nawilżające „filmowi”, który tworzy na skórze, dzięki czemu woda nie odparowuje.
Octan tokoferolu (TOCOPHERYL ACETATE) – przeciwutleniacz stosowany w kosmetykach, który hamuje procesy starzenia spowodowane dymem tytoniowy i nadmierną ekspozycją na słońce. Wzmacnia barierę ochronną naskórka poprzez wbudowywania się w struktury lipidowe błon komórkowych i cementu międzykomórkowego warstwy rogowej. Antyoksydacyjna funkcja sprawdza się w przedłużeniu trwałości kosmetyku oraz zapobieganiu rozwijania się bakterii.
Guma ksantanowa (XANTHAN GUM) – jest to polisacharyd otrzymywany w procesie fermentacji bakteryjnej. Wpływa na konsystencję, sprawdza się jako zagęstnik masy kosmetycznej , zwiększa lepkość preparatu.
Alantoina (ALLANTOIN) – Substancja aktywna występująca w korzeniach niektórych roślin np. fasola, soja. Działa przeciwzapalnie czym wspomaga procesy regeneracji, odbudowy naskórka i stymuluje proces gojenia się ran. Łagodzi podrażnienia. Ma silne działanie nawilżające, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze.
Pantenol (Panthenol) – jest prekursorem witaminy B5, prowitamina B5. Po wniknięciu w skórę jest przekształcany do kwasu pantotenowego. Oba związki wykazują to samo działanie biologiczne. Witamina B znajduje się w każdej żywej komórce. Posiada działanie przeciwzapalne, oraz przyspiesza procesy regeneracji naskórka. Dzięki zdolności wnikania w ich strukturę Pantenol wykorzystywany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów, przez co nadaje skórze uczucie gładkości.
Peg-8 – jest substancją higroskopijną łatwo wiążąca wodę. „Pegi” znane są z negatywnego działania na skórę, jednak Peg-8 odpowiedzialny jest za nawilżenie skóry i jej dobre funkcjonowanie. W naszych kremach występuje w minimalnym stężeniu 0,03 %. T – zapobiega krystalizacji produktu.
Witamina E (TOCOPHEROL) – jej cechą jest mocne działanie nawilżające. Nazywana witaminą młodości ponieważ jej działanie antyoksydacyjne hamuje procesy starzenia skóry oraz uodparnia ją na wnikanie substancji obcych i zapobiega podrażnieniom. Dodatkową funkcją jest wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i poprawa ukrwienia skóry.
Palmitynian askorbylu (Ascorbyl Palmitate) – wykazuje działanie głównie na powierzchni naskórka, chroniąc skórę przed działaniem promieni UVA i UVB. Łagodzi stany po nadmiernej ekspozycji na słońce. Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Spowalnia procesy starzenia.
Kwas askorbinowy (Ascorbid acid) – W naturze, w dużych ilościach można go spotkać m.in. w dzikiej róży, owocach cytrusowych, czarnej porzeczce oraz niektórych warzywach – pietruszce, szpinaku, brokułach. Spowalnia procesy zewnętrznego starzenia się skóry. Po przedostaniu do głębszej warstwy naskórka stymuluje syntezę kolagenu czym spowalnia procesy starzenia się skóry. Lekkie działanie złuszczające przyczynia się do ujednolicenia cery.
Kwas cytrynowy (Citirc Acid) – Występuje naturalnie w przyrodzie, w roślinach i organizmach zwierzęcych i jest substancją rozpuszczalną w wodzie. Należy do alfa hydroksykwasów które wykazują działanie złuszczające. Dzięki temu przywracaj blask skórze wyrównując koloryt i rozjaśniając przebarwienia. W masie kosmetycznej odpowiada również za prawidłowe pH preparatu.
Kwas Dehydrooctowy (Dehydroacetic Acid) – konserwant masy kosmetycznej identyczny z naturalnym. Dopuszczony przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne tj. Ecocert. Bezpieczny dla alergików.
Alkohol benzylowy (Benzyl Alcohol) – w preparatach kosmetycznych stosowany jako konserwant skutecznie przedłużający trwałość produktu. Dba również o to aby podczas codziennej aplikacji kremu np. palcem, kiedy to wprowadzamy bakterie do całości produktu, preparat nie ulegał szybszemu psuciu. Hamuje rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w masie kosmetycznej. Reguluje również konsystencje preparatu.
Oliwa z oliwek (Olea Europaea Fruit Oil) – jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, odżywia skórę i pozostawia na niej film ochronny. Poprawia ukrwienie skóry, dzięki czemu wzmacnia barierę naskórka oraz regeneruje i nawilża.
Olej migdałowy (Prunus Amygdalus Dulcis) – Olej migdałowy wykazuje działanie pielęgnacyjne, natłuszcza, zmiękcza i wygładza skórę, co powoduje, że jest uznawany za wyjątkowo efektywny emolient. Olej migdałowy działa odżywczo, usprawnia odnowę komórkową, poprawia ukrwienie skóry, chroni ją również przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Mocznik (Urea) – substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. W wyższych stężeniach działa złuszczająco na zrogowaciały naskórek.
Witamina B3 (Niacinamide) – przynosi korzyści zarówno cerze suchej, tłustej, trądzikowej, naczyniowej, skłonnej do przebarwień, dojrzałej, ze zmarszczkami, wrażliwej i podrażnionej. Jest to pomocny w większości problemów skórnych, dlatego nadaje się do każdego rodzaju cery.
Olej z Marakui (passiflora edulis seed oil) – Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne-zawiera bioflawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, witaminy A, C (rozświetla cerę), K. Oczyszcza skórę, usuwa martwe komórki i przyspiesza odnowę Działa przeciwzmarszczkowo i odmładzająco. Regeneruje i odżywia, bez przetłuszczania przywraca naturalną warstwę lipidową skóry,